Področje našega dela je široko področje interne medicine, še posebej nefrologije, to je veje znotraj interne medicine, ki se ukvarja z ledvicami in ledvičnimi boleznimi. Opravljamo splošne internistične preglede, nefrološke preglede ter preventivne preglede in svetovanja.

Najsodobnejša ultrazvočna tehnologija ultrafast doppler, SWE, angio plus

V pomoč so nam ultrazvočni pregledi notranjih organov, žilja in drugih struktur. Pri tem uporabljamo najsodobnejši ultrazvočni aparat z najnovejšimi tehnološkimi rešitvami za spremljanje sprememb v tkivih in organih ter pretokov krvi, tudi v najmanjših žilah in žilicah. To je t.i. ultrafast dopplerska tehnologija. Hitrost pridobivanja podatkov v tem aparatu je do 200 x hitrejša kot pri ostalih ultrazvočnih aparatih. S tem pa pridobi in ponudi bistveno več informacij kot običajni ultrazvočni aparati.

Z uporabo našega ultazvočnega aparata in omenjene tehnologije je delo zdravnika boljše, saj ima na voljo natančnejše in boljše informacije, tudi polje uporabnosti ultrazvočnega aparata in tehnik se bistveno poveča. Hkrati pa so preiskave lažje in manj naporne tudi za bolnika, posebno tiste, pri katerih je potrebno sodelovanje na primer zadrževanje diha.

Obenem taka množica podatkov v realnem času omogoča spremljanje in ocenjevanje elastičnosti tkiv t.i. SWE – shear wave elastografija. S to metodo lahko pregledamo npr, jetra, kar nam pomaga pri oceni kroničnosti sprememb jetrnega parenhima pri nekaterih boleznih jeter. Z informacijo, ki jo specialist, ki se s temi boleznimi posebej ukvarja, prejme, se lahko izogne nekaterim invazivnim posegom (jetrni biopsiji) v spremljanju bolnikovega stanja.

Tehnika SWE in ultrafast dopplerska tehnologija ter najnovejši angio plus program omogočajo veliko natančnejšo opredelitev narave sprememb in nepravilnosti v tkivih in organih in lažje ločevanje zdravega od nezdravega tkiva, oziroma pravilno od nepravilnejše strukture tkiva ali organa. Tako pridobljeni podatki so v pomoč pri odločanju o nadaljnjih diagnostičnih in terapevtskih ukrepih – kot je odločanje o punkciji in biopsiji, določanju mesta za najbolj reprezentativen vzorec lezije na mestih kot so dojke, ščitnica, bezgavke, moda in druga povrhnja tkiva in organi.

S tem ultrazvočnim aparatom torej ne opravljamo samo rutinskih ultrazvočnih pregledov, ampak nam aparat omogoča mnogo več! Nekatere preiskave opravimo zato samo samoplačniško, saj naš zdravstveni sistem teh storitev še ne zaobsega v naboru storitev, ki jih na osnovi koncesije lahko opravimo na napotnico.

Skrb za ledvice = skrb za srčno–žilni sistem

Veliko pozornost posvečamo preprečevanju in zaustavljanju napredovanja kroničnih ledvičnih bolezni in ohranjanju dobrega delovanja ledvic. Ledvice so skupaj s srcem, žilami in možgani eden od vitalnih organov telesa, del t.i. srčno-žilnega sistema in ga skupaj s srcem, živčevjem in možgani ter žilami tudi regulirajo in pomagajo vzdrževati.
Zato je pri ljudeh z okvaro ledvic bistveno povečano tveganje za razvoj t.i. srčno – žilnih dogodkov – infarktov, inzultov ter posledičnih invalidnosti in smrti.

Hkrati pa nam enostaven pregled urina (na prisotnost beljakovine albumina v najmanjših količinah – mikroalbuminurija) služi kot diagnostično okno v srčno – žilni sistem in nas že v najzgodnejši fazi opozori na okvaro žilne stene – endotela.

Podatek nam je zelo koristen pri mlajših, sicer zdravih ljudeh, ki še nimajo znanih srčno žilnih bolezni, imajo pa lahko ogrožujoče življenjske navade, stresno življenje, že prisotne dejavnike tveganja za razvoj srčno žilnih bolezni (kajenje, prekomerna telesna teža, zvišan holesterol, premalo gibanja, zvišan krvni sladkor). S pravočasno in striktno ureditvijo teh lahko preprečimo ali upočasnimo razvoj resne bolezni žilne stene in posledic na raznih organih, tako na srcu, možganih in seveda tudi na ledvicah.
Poučevanje bolnikov o tem in urejenost dejavnikov tveganja za srčno-žilni sistem je tako ena od pomembnih nalog in ciljev, ki jih pri našem delu zasledujemo.